kursus

kursus
<




Thursday, October 23, 2008

Jom mAin-mAin maSak-maSak....

Cendawan ayam tauchu

bahan-bahan

ayam (dalam 1/2 ekor sederhana besar - potong kecik2)
cendawan butang (1 tin potong dua)
tocu (2-3 sudu depending on brand sebab ada brand yang lebih masin. teman pakai bilal atau tamin :D)
bawang putih (5 ulas mayang halus)
bawang besar (sebab teman suka banyak bawang, teman guna 2 buku)
halia muda (dalam sebesar ibu jari - hiris panjang nipis2)
cili hijau (sesuka hati)
air asam jawa (secukup rasa)

caranya:

1) tumis bawang putih dan halia sampai naik bau.
2) masukkan tocu, tumis sampai garing sikit. jaga api jangan kuat sangat nanti hangus pulak
3) then masukkan ayam. gaul rata, pastu tutup dalam 5 minit.
4) masukkan cendawan butang, air asam jawa. kalau nak letak asam gelugor pun boleh, tambah air. biar mendidih, ayam masak.
5) tambah garam kalau tak cukup masin, gula sikit.
6) last sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili hijau yang dibelah 2. dah mendidih kali kedua, boleh la angkat dan hidang. makan dengan nasi panas.

Ayam masak cendawan

Bahan-Bahan:

500 gm ayam potong kecil dan buangkan kulit
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 inci halia (mayang)
1 tin cendawan butang dalam tin [belah 2]
1/2 tin kacang peas hijau
1 batang carrot kecil [potong ikut suka]
1 biji lada benggala merah (dipotong dadu)
1 paket perencah Maggi Ayam Cendawan + 1/2 cawan air
[boleh gantikan ngan 1 paket cendawan tiram kelabu dicincangkan + 1 s/k tepung jagung + 1/2 cawan air ]
Minyak masak
Garam
Serbuk perasa
Daun bawang - untuk hiasan

Cara:
1. Panaskan satu sudu besar minyak masak dan bahan yg dimayang hingga naik baunya.
2. Masukkan ayam dan goreng sehingga agak masak.
3. Masukkan carrot, cendawan butang, ayam dan kacang peas hijau. Biarkan di atas api hingga lembut & masak.
4. Masukkan lada benggala dan biarkan seketika.
5. Angkat dan taburkan daun bawang sebelum dihidangkan.
6. Boleh dimakan dgn nasi or roti.

Pasta with mushroom and garlic

Bahan-bahan

225 gm pasta (makaroni boleh ... apa2 shape pun boleh .. asalkan pasta)
25 gm butter
225 gm button mushroom (hiris nipis atau potong dua)
25 gm tepung gandum
300 ml susu
150 ml krim
Bawang putih (2 ulas, cincang halus)
Garam
Lada putih @ hitam (secukup rasa)
225 gm daging ayam (potong kecik2)

Cara:

1) Didihkan air dalam periuk. letak garam sikit, masukkan pasta. masak sampai pasta masak. bila dah masak, toskan.
2) Cairkan butter, tumiskan bawang putih sampai naik bau. pastu masukkan ayam.
3) Masukkan cendawan. masak dalam 2,3 minit.
4) Campurkan tepung. Pastu letak susu, krim, garam, lada.
5) Bila dah mendidih (make api sederhana je) .... terus letak atas pasta. nak sedap cincang daun parsley .. taburkan ... pastu makan panas2.


SELAMAT MENCUBA...HASILNYA...NYUMNYUMNYUMMMMM

No comments: