kursus

kursus
<

Monday, November 23, 2009

Perkembangan terkini dari Dun Agro Farm

Lame sudah rasenya tak update blog ni.tapi ini tak bermakna kami telah menghentikan operasi kami,bahkan kami semakin mengiatkan dan memantapkan lagi perusahaan kami. Banyak perkembangan yang berlaku sepanjang 'kehilangan' kami di dunia maya ni..hehe..dunia tanpa sempadanla katekan..Dun Agro Farm telah berjaya mendirikan sebuah lagi rumah cendawan yang berkeluasan lebih kurang 30' x 35' yang boleh memuatkan lebih kurang 10,000 bongkah cendawan pada satu masa. Selain itu, penambahbaikan prasarana farm juga dilakukan bagi meningkatkan dan memperkemaskan lagi usaha-usaha untuk memajukan farm ini untuk bersaing di peringkat domestik dan global..Semoga dengan usaha-usaha yang dilakukan ini diberkati tuhan dan mendapat limpah rahmat-Nya yang tak terhingga..Amin..







Ganoderma di Dun Agro Farm

Antara cendawan ling zhi yang berjaya kami tanam..




Wednesday, June 17, 2009

Laporana Kursus DAF

Alhamdulilah syukur kehadratNya kursus kali pertama pada 23 Mei 2009 telah selamat dijalankan dengan jayanya walaupun hanya seorang peserta.Walaupun hanya seorang peserta segala perjalanan kursus berjalan dengan lancar.Pihak Dun Agro Farm mengucapkan ribuan terima kasih kepada En Au Mun Cheong kerana mempercayai kami. Sedikit gambar sepanjang aktiviti kursus dijalankan.

Wednesday, June 10, 2009

Expansion plan in progress..

Rumah No 3 DAF masih dalam pembinaan.Insyallah dijangkakan siap sebelum tiba bulan Ramadhan ini.Kapasiti rumah No 3 ini lebih kurang 5000 bongkah cendawan...Untuk pengetahuan,semua pembinaan dan pembangunan di DAF ini,kami tidak menggunakan tenaga luar.


Delivery..Rempit ke ipoh

Dengan berkudakan moto adik saya LC135 saya dengan selambernya merempit ke Ipoh untuk memenuhi pesanan dari kawan-kawan kakak saya.Kapasiti muatan yang dibawa lebih kurang 5kg.Alhamdulillah..khidmat penghantaran tiba sebelum yang dijanjikan...




Sejenak di Dun Agro Farm..

Lame sudah rasanye kami tidak update blog kami.Tapi tak bermakna kami telah berhenti operasi.Untuk makluman semua,kami di Dun Agro Farm sedang bertungkus lumus untuk memperbesarkan dan meningkatkan lagi produktiviti DAF.Output bilangan bongkah cendawan yang kami keluarkan sehari dalam 350 bongkah setiap hari.Itulah sebabnya nak update blog pun tak sempat.Lagipun saya banyak pergi menghadiri kursus-kursus sejak kebelakangan ni.Gambar-gamar dibawah ni adalah kawasan sekitar DAF..



Thursday, April 9, 2009

Dun Agro Planning..

Kami sedang dalam proses untuk mengadakan kursus penanaman cendawan tiram memandangkan ramai yang bertanya kami.Jadi kami dengan rasa bertanggungjawabnya akan cube sedaya upaya kami untuk menyampaikan ilmu penanaman cendawan dengan sebaik-baiknya.Buat masa ni,kami bertungkus lumus membuat persiapan untuk pemganjuran kursus ini.Kami hendak memberi yang terbaik buat perserta yang akan menyertai kursus kami nanti.Kami menjangkakan pada pertengahan bulan Mei ini kami boleh memulakan kurus anjuran Dun Agro..Jadi sesiapa yang berminat atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kursus ini boleh menghubungi saudara Ajamain,Pengurus promosi dan penerangan Dun AgroFarm atau saudara Azizi Pengurus Operasi


Monday, March 9, 2009


Tanah di belakang masih ade banyak yang boleh diusahakan. sekarang ini saye tngh nak membuat rumah mengukus yang baru..still dalam pembikinan....rumah yang lame paham2 jelah..buat dr buloh...xdpt bertahan lame..need a new one...but the reason above all is sebenarnya saya nak mengurangkan pendedahan asap kepada rumah kayu saye.... nak menjamin produktiviti la katekan...semoga cendawan2 saya dapat bernafas dalam udara kuala kangsor yg lebih segar n seterusnya menjadi lebih bugar.. dan busarrrrr hahahaha saya agak bernasib baik sebab kat tanah saye nih banyak pokok buluh yang besar yang boleh dijadikan bahan serbaguna untuk jimatkan kos saya...almaklumla, kene reduce kos sebab modal masih belum mencukupi...insyaalah, nanti dah okeh sket saye buat la yang okeh sket....

ermm mcm kem komunis ade x???

Tenaga Nasional bertenaga

Disamping itu, kami sudah mula menggajikan buruh kasar kanak2..hahaha illegal nih kalo pejabat buruh tau nih....ada few kids yg sanggup.. yela..dr pade merayap xtentu hala buat mende xde pekdah...baik wat something yang dapat side income n takyah byr income tax pon..hehe...n ramai la jugak la yang dtg sini...yela interview tak memerlukan anda ada lulusan spm,pmr, mahupun upsr apateh lagi gn PTS....hahahaha...cakap english pandai pon xpayah.... yang perlu hanyalah ketekunanan dan kerelaan hati untuk mencari sedikit duit poket extra...hehehe inilah antara muke2 hensem bdak2 kg nih..saye letak gambo kat sini kot2 ade yang kenal dieorang nih....kawan ke, pakwe ke, balak ke hehhehe yang nak berkenalan pon boleh saye rekemenkan....n bdak2nih pon bagus gak..time saye nak kasik upah, dieorang xnak amek....aikk... nak wat amal jariah ngan aku ke? Rupa2 nya dieorang suruh simpan duit dieorang dulu..nak himpun n tunggu sampai banyak sket baru dieorang nak amek....hmmm macam ala-ala kumpul bonuslink point la plak bdak2 nih.. saye okeh je....setuju je laa....


Buat pengetahuan semua ini, adalah kali yang kedua bdak2 nih bekerja..mase first time x yah cakap la, bag cendawan ade yang pendek, yg padat sgt pon ade, yg lembik seroi pon ade..macam2 la lagi sebab xpandai lagi n first time baru buat..Tapi kali kedua nih menampakkan lah sket keexpertan mereka makin meningkat...dah improve sket la...but still got room for improvement....Saya gajikan mereka dengan upah sebanyak 6 sen/bag.. lepas siap cam bese terpakse la saye yang selaku manager ni, dan selaku Quality Assurance Manager merangkap Bendahari n juga pekerja buat pemeriksaan kualiti, mane yg x ok saye suruh dieorang repair balik...kasi okeh sket. Bdak2 nih pon okeh...kalo rajin lagi bley kasik bonus la nanti..hehehe Oleh itu marilah membangun bersama Dun Agro dan juga ISlam hehehe

kerja kuat lagi yeop2 yer..bravo

i'm back

askum semua..lame sungguh saye update blog saye nih..hehehe banyak perkara yang berlaku y xdapat saya ceritakan pada semua..tetapi percayalah...percayalah bahawa di belakang tabir lakonan dunia ini saya masih berdiri dengan semangat yang berkobar2 untuk menjayakan projek cendawan saya nih

semalam saya dan krew2 saya telah memasang banner/bunting company yg dah lame saye tempah tetapi cuma x berkesempatyan nak gantung kat depan umah.. banner ini saya tempah di kuala lumpur...murah lagi..rm0.80/kaki... kalo kat sini sampai rm3.50/ feet...hampeh..so mintak tolong sedara kat kl buatkan.. alhamdulillah..skrang dah siap gantung....bagitau satu kampung n satu dunia yang kami Dun Agro ada n wujud di sini..hehehe.. buat pengetahuan semua, bunting tu same la seperti yang ada kat header site blogspot saye nih... cuma yang nih mengandungi etra informasi bagi tujuan pengiklanan komersil...