kursus

kursus
<

Thursday, September 18, 2008

Gara-gara Penimbang


Sabtu yang lepas merupakan kali kedua (kalau tak silap saye) kami membuat penghataran cendawan ke pasar pagi di kuale. lepas sahur 2, bz sket la packing...tapi ok je sbb baru lepas makan...kami timbang menggunakan penimbang kek yang slalu mak mak n makcik makcik pakai untuk buat kuih 2...ketepatan?? ceitt...amat diragui....mane taknye...sekali letak bacaan lain, 2 kali letak dah lain...tiga kali letak timbang lagi laa lain..tetapi kami tetap optimis...letak ler lebih sket dlm pek 100gram 2.....ade apek order 5 kilogram cendawan jeng jeng jeng...long story short, sampai kat tokeh cine 2, dia kata " ini betoi ka lu pek?"...kami dengan konfidennya menjawab " komfem betoi..blan posa nih xkan nak tipu..hehehe"...skali apek 2 timbang....kantoiii..sepatutnye jumlah 5kg...tp short lak 0.5kg = 4.5kg je.....malu gak nihhh....cisttt celaka sungguh penimbang kek 2...brani ia memperdayakan kami.... Malu beb..maluuuu..bukan ape..kadang2 kita bukannya nak menipu tetapi manusia xlepas dr melakukan kesilapan macam kami nih...apa yang dikhuatirkan cuma persepsi org pada kite...first impression org pada kita..that's the only thing matter the most....snang kira apek 2 bayar 4.5kilo la...still fair laa...hehehe

Disebabkan isu nih, kami di cendawan kuala sepakat beli penimbang yang lebih baik....carik kat pekan Ipoh.depan Super Kinta..Aalhamdulillah, dapat yang ok la....amek yang elektronik sebab lebih tepat..plus minus 1 gram je...sila lihat rajah diatas...semoga dengan memilih penimbang ni yang mane walaupun mahal sket, semoga lebih berkat rezeki kami... sebagaimana saranan Allah swt di dalam Surah "Hud" ayat 84 sehingga ayat 95 sebagai berikut :~

84. Dan kepada (penduduk) Madyan (Kami utus) saudara mereka Syu'aib. Ia berkata: "Hai kaumku sembahlah Allah sekali-kali tiada Tuhan bagimu selain Dia. Dan janganlah kamu kurangi sukatan dan timbangan sesungguhnya aku melihat kamu dalam keadaan yang baik (mampu) dan sesungguhnya aku khuatir terhadapmu akan azab hari yang membinasakan (kiamat).

85. Dan Syu'aib berkata: "Hai kaumku cukupkanlah sukatan dan timbangan dengan adil dan janganlah kamu merugikan manusia terhadap hak-hak mereka dan janganlah kamu membuat kejahatan di muka bumi dengan membuat kerosakan.

86. Sisa (keuntungan dari Allah adalah lebih baik bagimu jika kamu adalah orang-orang yang beriman). Dan aku bukanlah seorang penjaga atas dirimu."

eh lupe nak bagi tau.....penimbang ni saya beli rm93.00 dpt less 2=rm2 je..tp ok...janji allah berkati rezeki kami sebaik2nya....ok chow dulu...